Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
Olijfolie -- alles wat je altijd al wilde weten

Stephanie - 31 / Oct / 2022

Olijfolie -- alles wat je altijd al wilde weten

Olijfolie wordt gemaakt van olijven die direct na de oogst worden gewassen, gemalen, gekneed en vervolgens geperst. De laatste stap is het centrifugeren van de olie. Hierna blijft er extra vergine olijfolie over.

Olijfolie – Alles Wat je Moet Weten

 

Olijfolie is een populaire plantaardige olie die in ons land door veel mensen wordt gebruikt. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt olijfolie gewonnen uit de persing van olijven. Deze olie kan veel verschillende doelen dienen. Zo wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt om mee te bakken, maar ook wordt het koud genuttigd in pasta of salades. Kortom, het is een veelzijdig product waar je alle kanten mee op kunt.

Olijfolie wordt gemaakt van olijven die direct na de oogst worden gewassen, gemalen, gekneed en vervolgens geperst. De laatste stap is het centrifugeren van de olie. Hierna blijft er extra vergine olijfolie over. Dit wil zeggen; een pure olijfolie die niet bewerkt is. Deze heeft vaak een peperachtige smaak en is goed te gebruiken in koude gerechten.

Wil jij meer weten over deze interessante olie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten. We gaan bekijken hoe olijfolie wordt gemaakt, we nemen de diverse soorten olijfolie onder de loep, en we komen erachter wanneer je wel of juist niet met olijfolie moet bakken. Dat wil jij echt niet missen!

 

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

 

Olijfolie wordt gemaakt van de vruchten van de olijfboom, beter bekend als olijven. Wanneer deze olijven zijn geoogst, worden ze direct naar de perserij gebracht. Dit dient binnen 24 uur te gebeuren. Hier worden de olijven grondig gewassen en worden eventuele takjes of blaadjes verwijdert. Vervolgens worden de olijven gemalen en gekneed. In dit gedeelte van het proces ontstaat de unieke smaak van olijfolie.

In de volgende stap wordt het overgebleven pulp geperst. Hier komt een olie uit voort die zeer bitter is. Deze is dan ook nog niet geschikt voor consumptie. De olie wordt daarom gecentrifugeerd. Op deze manier wordt het water van de olie gescheiden, en blijft er een heerlijk smakende olijfolie over.

Zoals je ziet is het produceren van olijfolie een proces dat bestaat uit diverse stappen. Echter loont dit harde werk wel degelijk, olijfolie is namelijk wereldwijd geliefd onder een zeer breed publiek.

 

Wat is extra vergine olijfolie?

 

Een populaire olijfolie soort is de extra vergine olijfolie. Deze ben je ongetwijfeld wel vaker tegengekomen. Maar wellicht vraag je je af; wat is extra vergine olijfolie nu eigenlijk precies? Wij willen deze interessante olijfolie graag kort onder een vergrootglas leggen.

Letterlijk vertaald betekent extra vergine eigenlijk ‘extra maagdelijk’. Dit doelt op het feit dat deze olijfolie onbehandeld en puur natuurlijk is. Een extra vergine olijfolie dient aan strenge normen te voldoen om deze naam te mogen dragen. Eén belangrijke eis is dat de zuurgraad onder de 0,8 procent dient te liggen.

Extra vergine olijfolie is afkomstig vanuit de eerste koude persing van de olijven. In een later stadium worden de olijven verhit om hier nog meer olie uit te kunnen persen. De olijfolie die hieruit voorkomt is niet extra vergine, maar behoort tot één van de andere groepen. Welke verschillende soorten en smaken onderscheiden we eigenlijk? Onderstaand gaan we hier iets dieper op in.

 

Verschillende smaken olijfolie

 

In de supermarkt of bij de traiteur kom je allerlei verschillende soorten olijfolie tegen. Je zou je dan ook af kunnen vragen welke smaken al deze varianten met zich meebrengen. We willen eens kort stilstaan bij de smaken van enkele populaire soorten olijfolie.

 

-       Extra vergine

 

De meeste extra vergine olijfolies kenmerken zich met een peperachtige smaak. Deze olijfolie beschikt over een intensere smaak in vergelijking met andere soorten olijfolie. Echter zijn er verschillende soorten extra vergine olijfolie verkrijgbaar. Zo kan de ene een fruitige en de andere juist een bittere smaak hebben. Er is voor ieders persoonlijke smaak een passende extra vergine olijfolie te vinden.

Naast extra vergine, bestaat er ook een vergine variant. Dit is een olijfolie met een iets hogere zuurgraad. Doorgaans is de kwaliteit net iets minder intens dan die van de extra vergine olijfolie.

 

-       Geraffineerde olijfolie

 

De geraffineerde olijfolie is een goedkopere variant die qua smaak niet op kan tegen de extra vergine olijfolie. Door het raffineren van de olie na de eerste persing, verliest het product een groot deel van zijn unieke smaak. Om toch een bepaalde mate van smaak te behouden, wordt deze olie vaak gecombineerd met andere olijfolie. Het is dus niet een volledig puur product. Het is dan ook niet gek dat deze de unieke smaak van de extra vergine olijfolie niet kan evenaren.

 

-       Olie van overgebleven pulp olijven

 

De goedkoopste olijfolie die men kunt kopen, is afkomstig uit de pulp dat is overgebleven na de eerste persing. Dit wordt verhit en hier komt vervolgens een olijfolie uit die niet heel hoog is van kwaliteit. De smaak en aroma’s laten grotendeels te wensen over. Deze vorm van olijfolie wordt vaak uitsluitend gebruikt om te bakken of frituren. Nu we het toch hebben over het gebruik van olijfolie in de keuken; met welke olijfolie kun je bakken en welke kun je juist beter voor andere doeleinde gebruiken? Laten we eens gaan kijken.

 

Bakken met olijfolie – Wat zijn de regels?

 

Bakken in olijfolie kan een heerlijke smaak toevoegen aan iedere maaltijd. Maar wat zijn de regels op het gebied van bakken in olijfolie? Wanneer bak je wel of juist niet met olijfolie? De geraffineerde en vergine olijfolie waar we eerder bij stil stonden, kunnen prima worden gebruikt om mee te bakken. De extra vergine variant daarentegen is minder geschikt om mee te bakken.

Extra vergine olijfolie is namelijk minder geschikt voor het verhitten bij hoge temperaturen. Deze heerlijke olijfolie kun je bijvoorbeeld wel gebruiken bij koude gerechten zoals pasta, salade, of bij het maken van sauzen.

 

De beste olijfolie koop je bij traiteur Olivijn in Haarlem


Ben jij op zoek naar de allerlekkerste olijfolie van de hoogste kwaliteit? Dan ben je bij traiteur Olivijn te Haarlem aan het juiste adres. Wij bieden in onze winkel een grote variatie aan exclusieve olijfolies. Alleen het beste van het beste verdient een plekje in onze collectie. Je kunt dus met een gerust hart een heerlijke extra vergine olijfolie bij ons kopen.

Weet je niet precies welke olijfolie het meest passend is? Dan helpen de deskundige van traiteur Olivijn je graag bij het kiezen van de beste olijfolie. Er mag bovendien altijd eerst geproefd worden voordat je een keuze maakt. Je wilt immers wel weten wat je koopt, is het niet?

Onze olijfolie
Olivijn favoriet is Isabel Olijfolie maar we hebben nog meer prachtige olijfolie geselecteerd>>