Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
Spaanse ham — Wat is het verschil?

Stephanie - 10 / Oct / 2022

Spaanse ham — Wat is het verschil?

Spanje staat als land bekend om diverse culinaire hoogstandjes. Zo zijn ook de diverse soorten Spaanse ham razend populair. Ook wij Nederlanders kunnen een heerlijk plakje ham erg op prijs stellen.

Spaanse Ham – Dit Zijn de Allerlekkerste Soorten

 

Spanje staat als land bekend om diverse culinaire hoogstandjes. Zo zijn ook de diverse soorten Spaanse ham razend populair. Ook wij Nederlanders kunnen een heerlijk plakje ham erg op prijs stellen. De Spaanse ham van traiteur Olivijn zal jou zonder twijfel aangenaam verrassen. Maar welke verschillende soorten Spaanse ham verkopen wij, en welke zijn favoriet onder onze klanten?

De Pata Negra is zonder twijfel de allerbeste Spaanse ham. Onze klanten zijn razend enthousiast over de unieke smaaksensatie die deze ham teweegbrengt. Ook de Bellota variant is een heerlijk malse ham die bijna niet te evenaren is. Nog een bekende soort is de zoutige Serrano ham. Ook deze is onder vele zeer populair.

Wil jij weten wat nu echt de allerbeste Spaanse ham is, en waarom? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verkopen in onze traiteur in Haarlem uitsluitend het beste van het beste. Wij hebben passie voor het vak, en dat zie je direct terug in de producten die je bij traiteur Olivijn koopt. In het onderstaande artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten Spaanse ham uit ons exclusieve assortiment.

 

Verschillende soorten Spaanse ham

 

We onderscheiden verschillende soorten Spaanse ham in ons assortiment. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Jamon Serrano, Jamon Iberico en de bekende Pata Negra. Iedere soort ham heeft zijn eigen unieke kenmerken. Zo staat de Serrano ham bekend om zijn zoutige smaak en donkerroze kleur. De Iberico ham daarentegen staat bekend om zijn lichtzoete smaak. Gelukkig is er dus voor ieders smaak een passende ham te vinden.

Iedere ham is dan ook geschikt voor diverse gerechten. De ene ham zal het beter doen op de borrelplank, terwijl je de andere juist beter kunt verwerken in een salade of sandwich. Elke ham geeft zijn eigen unieke smaak en aroma af. Je kunt er dus zeker van zijn dat de perfecte ham voor jouw gerecht absoluut te vinden is.

Onderstaand leggen we een vergrootglas op de Pata Negra en de Iberico Belotta ham. Dit zijn namelijk de pareltjes uit onze unieke collectie. Deze ham soorten zijn van de allerhoogste kwaliteit, en dat proef je direct.

 

Pata Negra

 

De letterlijke vertaling van Pata Negra is ‘zwarte poot’. Deze benaming verwijst naar de kleur van het Iberico varken, waar deze heerlijke ham van wordt gemaakt. De Pata Negra is van ongekend hoge kwaliteit, een ham waar je u tegen zegt. Deze ham heeft een dieprode kleur en beschikt over een unieke smaak en aroma.

De Spaanse Pata Negra ham is volgens veel klanten de allerbeste ham ter wereld. De smaak kan omschreven worden als nootachtig. Wanneer je de Pata Negra ham voor het eerst probeert, zul je merken dat deze smelt in de mond. Het is werkelijk waar een unieke smaakbeleving. Een sensatie die je niet snel zult vergeten.

 

Bellota

 

De Bellota versie van onze Spaanse ham is ook afkomstig van het Iberische varken. De naam van deze ham verwijst naar het voedingsregime die wordt gevolgd door deze varkens. Bellotas zijn eikeltjes die voorkomen in het beboste berggebied van Zuidwest Spanje. De Iberische varkens lopen vrij rond in dit gebied voor de duur van ongeveer 18 maanden. In deze periode eten ze grote hoeveelheden Bellota eikeltjes. In sommige periodes tot wel 10 kilo per dag.

Dit unieke dieet resulteert in een ham van uitermate hoge kwaliteit. De eikeltjes bevatten een hoog gehalte van gezonde vetten. Dit draagt absoluut bij aan de uitzonderlijke smaak van dit hoogwaardige culinaire hoogstandje. Ook de natuurlijke droging van 2 tot wel 4 jaar is een onmisbaar onderdeel in het creëren van deze heerlijke ham.

 

Ham snijden is een waar ambacht

 

Wij zijn van mening dat met de hand gesneden ham toch echt het lekkerst is. Ham snijden is dan ook niet zomaar een klusje dat je even klaart. Het is een waar ambacht. Iemand die ham snijdt wordt met een luxe woord ook wel een cortador genoemd.

In Spanje is het snijden van ham een zeer gewaardeerd ambacht. De ham wordt rechtstreeks van de poot gesneden, met een speciaal mes. De expertise die de cortador dient te hebben is van ongekend hoog niveau. De ham wordt in dunne plakken gesneden, wat de smaak optimaal naar boven brengt.

Er worden plakjes van de poot gesneden tot het bot verschijnt. Op dat moment wordt de poot omgedraaid en kan het andere gedeelte van de ham worden aangesneden. Voor het snijden van ham is een goede hamklem nodig. Dit instrument heeft de naam Jamonero. Daarnaast is zowel een kort als een lang mes nodig. Deze messen dienen vanzelfsprekend vlijmscherp te zijn.

Het is belangrijk dat de poot stevig in de klem zit. Als de ham beweegt is het immers lastig om deze op een correcte manier te snijden. De bovenste vetlaag dient weggesneden te worden met het korte robuuste mes. Vervolgens kunnen de dunne plakjes ham gesneden worden met het langere flexibele mes. Hiervoor is echter wel een goede techniek nodig. Zodoende is het verstandig om de ham altijd door een professionele cortador te laten snijden. Op deze manier ben je altijd zeker van de juiste diktes en hoeveelheden.

 

De lekkerste Spaanse ham vind je bij traiteur Olivijn in Haarlem

 

Bij onze traiteur in Haarlem vind je de allerlekkerste Spaanse ham. Kies jouw favoriete ham uit, en wij snijden ter plekke een aantal heerlijke plakjes af van de poot. Onze cortadora Saskia de Wal zorgt voor een heerlijke met de hand gesneden ham naar keuze. Kies jij voor een heerlijke Pata Negra of geef je de voorkeur aan een lekkere Serrano ham? De mogelijkheden zijn volop aanwezig.

Weet jij nog niet precies welke Spaanse ham het beste aansluit op jouw wensen? Dan kun je uiteraard altijd even proeven in onze winkel. Onze ervaringsdeskundige helpen je bovendien graag bij het vinden van de lekkerste ham. Wij zetten onze jarenlange ervaring maar al te graag in om al onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Kom langs in onze winkel, en ervaar zelf hoe onze heerlijke Spaanse ham jouw smaakpapillen verrast!