Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
Barolo, de koning der wijnen

Saskia de Wal - 08 / Mar / 2023

Barolo, de koning der wijnen

Barolo wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld. Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit de <br />
Piemonte regio in Noord-Italië en wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. Barolo wordt ook wel de "koning der wijnen" genoemd vanwege zijn complexe smaak en lange rijpingsproces.<br />

Barolo wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld. Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit de 
Piemonte regio in Noord-Italië en wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. Barolo wordt ook wel de "koning der wijnen" genoemd vanwege zijn complexe smaak en lange rijpingsproces.

De Nebbiolo-druif is een van de moeilijkste druiven om te verbouwen en te oogsten. De druif gedijt het beste op de heuvels van de Piemonte-regio, waar de grond rijk is aan mineralen en het klimaat koel en droog is. Het duurt vaak tientallen jaren voordat de wijngaarden voldoende rijp zijn om de beste kwaliteit Nebbiolo-druiven te produceren voor Barolo wijn.

Het rijpingsproces van Barolo wijn is minstens drie jaar, waarvan twee jaar in eikenhouten vaten en nog eens een jaar in de fles. Sommige producenten kiezen ervoor om de wijn nog langer te laten rijpen, soms wel 10 jaar of meer. Dit lange rijpingsproces geeft de wijn zijn kenmerkende smaak en aroma's.

Barolo wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een rijke, complexe smaak. In de neus is de wijn vaak bloemig en fruitig, met aroma's van rozen, viooltjes, rijp rood fruit en soms hints van kruiden en tabak. Op de tong is Barolo wijn droog en vol, met een hoge zuurgraad en stevige tannines. De smaak is vaak aards, met tonen van truffel, leer en koffie. De afdronk is lang en elegant, met een lichte bitterheid die vaak wordt omschreven als "tar" of "teer".

Barolo wijn is een uitstekende begeleider bij stevige gerechten zoals wild, rood vlees, stoofschotels en rijpe kazen. De tannines in de wijn helpen om de smaken van het gerecht te versterken en te complementeren. Het is ook een wijn om te bewaren, omdat de smaak zich na verloop van tijd ontwikkelt en verbetert.

In Italië wordt Barolo wijn vaak beschouwd als een wijn voor speciale gelegenheden en wordt hij vaak geserveerd bij belangrijke diners en vieringen. Het is een wijn die respect en waardering verdient vanwege zijn complexiteit en lange rijpingsproces.

In het kort, Barolo wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld vanwege zijn complexe smaak en lange rijpingsproces. Het is een wijn die het best wordt geserveerd bij stevige gerechten en wordt beschouwd als een wijn voor speciale gelegenheden. Als je van complexe, volle wijnen houdt, dan is Barolo wijn zeker een wijn om te proberen.

 

Barolo vintage jaren proeven met de wijnmaker Franco Conterno en meesterkok Menno Post? Bekijk onze proeverijen hier https://www.traiteurolivijn.nl/proeverijen/ 

Welkom!