Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
Het ontstaan van de meesterlijke OLIVIJN kroket

Het ontstaan van de meesterlijke OLIVIJN kroket

Onze beroemde kroketten! In de smaken kreeft, truffel en spek.
AMBACHT: We maken alles zelf; van de salpicon tot het rollen, alles met de hand van Meesterkok Menno Post

Het begon allemaal met de kroket. Begin 2021 was Menno op zoek naar meer plezier, zocht een gebaksvitrine en vond een snack-automatiek. Hij besloot kroketten te gaan maken. Niet zomaar kroketten maar kroketten van rijke kreeft en verse truffel. Dit werd opgepikt door de landelijke media en Olivijn verscheen op RTL Nieuws, RTV NH, Q-music en de grote dagbladen schreven erover. Het was zo’n ongekend groot succes dat er mensen uit heel Nederland speciaal naar Haarlem kwamen om een kroketje te trekken.

Maart 2021 

 

MEER NEIUWS OVER DE KROKET 

 

 

BARTS BOEKJE 25-08-2021 


KREEFTENKROKETTEN UIT DE MUUR BIJ CROQUETTERIE EN TRAITEUR OLIVIJN IN HAARLEM

Niets Nederlandser dan een kroket uit de muur halen. Klef broodje erbij, zakje mosterd erop en je lunch is af. Lekker, maar wel een beetje inspiratieloos. Daar hebben de mensen bij sterrenrestaurant Olivijn in Haarlem wat aan gedaan. Eerst stond de kreeftenkroket op het menu in het restaurant. Vanwege groot succes kwam er 's weekends een snackautomaat. En - de Haarlemse krokketentrek was nog niet te stillen - deze zomer opende Olivijn Traiteur en Croquetterie. Met chique kroketten in vele soorten en meer delicatessen.

 

KROKETTEN VAN OLIVIJN IN HAARLEM

Bij Olivijn in Haarlem haal je niet zomaar een kroket. Neen. Je haalt een Haerlemsche kreeften croquet (meteen ook fancy spellen natuurlijk) of een Haerlemsche truffel croquet. Menno Post de Krokettenkoning (ja, echt zijn officiële titel) is druk en veel aan het draaien, want de kroketten gaan hárd. Ieder weekend was het kroketloket uitverkocht. En dat vroeg om uitbreiding. In de Gierstraat huist Olivijn Traiteur. Met kroketten van kreeft, truffel, spek en kaas. En – doe eens wild – chocolade met gezouten caramel en bladgoud. Naast krokettentrek kwam er ook plek voor meer verse delicatessen, brood van het Vlaamsch Broodhuys, lokaal gemaakte chocolade met eetbare bloemen, chique conserven, mooie oliën en zout en meer moois voor in de keuken. Olivijn Traiteur is open van woensdag t/m zondag op Gierstraat 14 in Haarlem.

 

 

 

 

FOODINSPIRATION MAGAZINE   10-02-2021 

Haute friture-kroketten uit de muur bij Olivijn*

Luxe kroketten van Menno Post groot succes

DooR MARCUS POLMAN op woensdag 10 februari 2021

Menno Post, chef van Olivijn*, start een snackmuur met exclusieve kroketten – en het loopt storm. De actie van Post past binnen een trend van chefs van naam en faam die in coronatijd hun toevlucht nemen tot culinaire snacks. Post vertelt over het onverwacht grote succes van zijn kroketten en blikt vooruit op de heropening van zijn restaurant. 

Foto: Olivijn

De automaat kwam hij tegen op Marktplaats. Een originele tweedehands FEBO-automaat die nog werkt met muntgeld. In het weekeinde, van vrijdag tot en met zondag, kun je nu in het restaurant in het centrum van Haarlem terecht voor haute friture-kroketten uit de muur. Kroketten met een onmiskenbare sterrentouch. Een kreeftenkroket, gemaakt met verse kreeft en een ragout op basis van kreeftenbisque, en een truffelkroket, vegetarisch met een ragout op basis van groentebouillon en rijk gevuld met verse zwarte wintertruffel. Bovenin de automaat heeft Post het logo van restaurant Olivijn aangebracht, geheel uitgevoerd in FEBO-stijl. “FEBO hing meteen aan de lijn,” vertelt Post. “Gelukkig namen ze het goed op. Ze komen binnenkort een kroketje bij me eten.”

Het eerste weekend dat de automaat stond, startte hij voorzichtig op zaterdag met dertig eigenhandig gerolde kroketten. Post: “Na een berichtje op Instagram ging het al snel als een lopend vuurtje. We waren binnen één uur uitverkocht. Ik heb in alle haast voor zondag kroketten bijgemaakt, die opnieuw binnen anderhalf uur weg waren. Voor het tweede weekend ben ik maar meteen met tweehonderd begonnen.” De pop-upautomatiek is open van 12.00 tot 18.00 uur en om stipt 12.00 uur melden zich al de eerste klanten voor een broodje kroket. Alles wordt à la minute bereid en vanuit de automaat geserveerd. In wisselgeld met munten is voorzien. Post vraagt zes euro voor een broodje haute friture kroket. De snackmuur staat bij de afhaalcounter voor de maaltijdboxen in het restaurant, dat sinds kort is omgetoverd tot een bescheiden delicatessenwinkel.

CULINAIRE SNACKS

Post sluit zich aan bij andere bekende chefs die zich in coronatijd richten op snacks van hoge kwaliteit. Lekker, leuk om te maken en het publiek loopt er graag een rondje voor om. Zoals het veelbejubelde broodje Paindemie van chef Guillaume de Beer van de Bredagroep: een dubbele geitenburger op een Frans paindemiebroodje (vandaar de naam), getoast in een tostiklem tot een tostiburger, vergelijkbaar met een patty melt, met huisgemaakte toppings als ingelegde augurken, mosterd en ketchup. Tweesterrenchef Soenil Bahadoer trekt met een foodtruck door Nederland met ‘mamma’s homefood’. De Limburgse Gebroeders Hartering maakten het ‘frietje zoervleis’ in Amsterdam een hit. Post beraadt zich op nieuwe snackvarianten. Denk aan een frikandel van wagyu of een exclusieve kroket met pata negra. Post: “Onlangs kwam bij mij een stel een kroketje trekken, ze namen meteen een fles champagne mee om buiten op een bankje te consumeren. Mensen zijn op zoek naar vertier.”

"Mensen zijn op zoek naar vertier."

TOEKOMST

Echt een business zal Post er – ondanks de vraag – niet van maken. Hij verwacht dat zijn restaurant in juni 2021, met beperkingen, weer open kan en alles weer enigszins back to normal is. Met dertig gasten, tot 22.00 uur open, met iedereen op anderhalve meter en mogelijk met twee shifts. En daar kan hij, met een restaurant van zijn omvang (maximaal veertig gasten), prima mee uit de voeten.

Gelukkig was december opvallend goed, met zelfs een betere omzet dan het jaar ervoor. Post verkocht zevenhonderd Olivijn-afhaalboxen tijdens de feestdagen. Een zevengangenmenu à 95 euro per persoon. Vooral logistiek een gigantische uitdaging, zo leerde de chefkok. Post: “In totaal hebben we ruim twintigduizend componenten in boxen moeten verpakken. Voor ons een logistieke uitdaging van de buitencategorie.”

Na de decemberpiek ziet hij de vraag naar afhaalboxen in de slappe horecamaanden aan het begin van het jaar duidelijk afnemen. Hij is alweer bezig met nieuwe menu’s en speciale boxen voor feestdagen zoals Valentijnsdag en Pasen. Post: “Elke keer moet ik mij weer opladen. Met het verzinnen van nieuwe ideeën, nieuwe menu’s en daar weer mensen voor enthousiasmeren. Ik ben superblij dat de kroketautomaat nu aanslaat natuurlijk, maar ik zal blij zijn als mijn restaurant weer open kan en ik mij daarop kan concentreren.”

 

----------

 

 

 

 

CULY.NL    08-05-2021 

Sterrenrestaurant Olivijn* opent een croquetterie in Haarlem!

In de pandemie schafte chef Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem een heuse automatiek aan: zo eentje die je wel kent van de FEBO. Hij stopte ‘m vol met luxe kroketten met kreeft en truffel. Zo kon je dus een luxe kroketje uit de muur trekken bij een sterrenresturant. Dat bleek zo’n succes dat Olivijn binnenkort een croquetterie opent.

Croquetterie Olivijn

Op 1 juni moet het gaan gebeuren, dan zal Croquetterie Olivijn zijn deuren openen aan de Gierstraat in Haarlem. Saskia de Wal Post, de vrouw van Menno Post, runde al Galerie Olivijn op de eerste etage van het restaurant. Zij zal vanaf juni zeven dagen per week in de Croquetterie gaan staan.

 

Restaurant Olivijn ontpopte zich tijdens de lockdown tot een traiteur met thuismenu’s en extra’s. Van vrijdag t/m zondag kon je ook bij ze terecht voor luxe sterrenkroketten, nieuws dat zich in no time verspreidde via de media. De kroketten zijn nu zo populair dat het restaurant ze op een aparte locatie gaat verkopen.

Culinaire cadeauwinkel

Niet alleen scoor je daar de befaamde Haarlemse sterrenkroketten; Croquetterie Olivijn wordt ook een naar eigen zeggen “eigenwijze culinaire cadeauwinkel”. Bovendien zal de winkel ook dienst doen als traiteur. Je kunt er dus heerlijke maaltijden van het restaurant blijven afhalen.

Of de automatiek – die werkt op contant geld – ook meeverhuist naar het nieuwe pand, is nog niet duidelijk. 

 

----------

 

 

 

 

GEWELDIG! BIJ DEZE STERRENZAAK KUN JE NU KREEFTKROKETTEN UIT DE MUUR TREKKEN

 

FLAVOUR FLAV 

Als corona ons één ding heeft geleerd, is het wel dat chefs en andere horecatijgers enorm veerkrachtige wezens zijn. Kroeg dicht? Dan maken we er toch gewoon een tijdelijke supermarkt van? Restaurant gesloten, dan gaan we toch gewoon delicatessen verkopen? En why not, we zetten gewoon ook een snackmuur in de zaak, a la de FEBO, waar je kroketten uit kunt trekken. Maar dan met een vulling waarvan je echt gek van opwinding wordt. Enter: sterrenchef Menno Post van restaurant Olivijn.

Blijven innoveren en zichtbaar blijven, dat is hoe Olivijn, gevestigd in een van de oudste panden van Haarlem, zich door corona heen sleept. Menno: ‘We willen dingen maken waar mensen blij van worden. Dat geeft ons energie om door te gaan’.

Snackmuur

Het normale vier à vijfgangen menu voor thuis loopt wel goed, maar daarnaast willen ze zichtbaar blijven. In de eerste lockdown bedachten ze een traiteur, opgebouwd als een winkeltje waar delicatessen als oesters en paling werden verkocht. Dat doen ze nu nog steeds, gecombineerd met onder andere dressings die Menno zelf maakt en blikken snert van chef Joris Bijdendijk. Menno: ‘Toen kwam ik een FEBO-vitrine tegen. Het leek me te gek als je daar echte kwaliteitsproducten uit kan trekken’.

Haut friture

Dus kun je nu bij Olivijn kreeftkroket uit de muur trekken, op basis van echte kreeft, met stukken kreeft. Ook is er een vegetarische variant van truffel met knolselderij. Menno: ‘Die is echt waanzinnig, de aardse smaak van truffel…’ Voor beide kroketten heeft hij een mayonaise met Parmezaanse kaas ontwikkelt, een topcombinatie!

 
Het bleek een schot in de roos, want binnen anderhalf uur waren alle kroketten (50 stuks) uitverkocht. Niet zo gek als je bedenkt dat je voor een gewoon broodje kroket bij de snackbar al gauw 4,50 euro betaald en een broodje kreeftkroket bij Olivijn maar zes euro kost, een topdeal dus!
 

Cash only

Bij Olivijn’s automatiek kun je iedere vrijdag, zaterdag en zondag kroketjes trekken met kreeft of truffel tussen 12:00-18:00 uur. Extra leuk: de automaat accepteert alleen echt geld. Classic!