Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
De Kroket – Onze Unieke Variaties

Stefanie - 20 / Jun / 2022

De Kroket – Onze Unieke Variaties

Houd jij er ook van om op zijn tijd een kroketje uit de muur te trekken? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland zijn we over het algemeen erg gecharmeerd van dit product. Deze gefrituurde snack is op de borrelplank dan ook vaak terug te vinden. Maar waar komt de kroket nu eigenlijk vandaan, en hoe wordt deze gemaakt?

De Kroket – Onze Unieke Variaties

Houd jij er ook van om op zijn tijd een kroketje uit de muur te trekken? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland zijn we over het algemeen erg gecharmeerd van dit product. Deze gefrituurde snack is op de borrelplank dan ook vaak terug te vinden. Maar waar komt de kroket nu eigenlijk vandaan, en hoe wordt deze gemaakt?


Het eerste kroketten recept kunnen we terugvinden in een Frans kookboek uit het jaar 1705. Echter stamt het eerste Nederlandse recept pas uit 1830. Waar de kroket vroeger een luxe gerecht was, kennen we deze tegenwoordig als populaire snack. Een heerlijke ragout omhult door een krokant jasje van paneermeel.
Wil jij meer weten over de oorsprong van de kroket en ben je benieuwd welke unieke soorten kroket je kunt vinden bij traiteur Olivijn te Haarlem? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Wij vertellen je namelijk alles wat je wilt weten over de kroket en ook zullen we jou verrassen met onze unieke versie van deze traditionele snack.

De oorsprong van de kroket

Wanneer we opzoek gaan naar de oorsprong van de kroket, moeten we terug naar Frankrijk in het begin van de 18e eeuw. Het eerste kroket recept vinden we namelijk terug in een Frans kookboek dat stamt uit 1705. Deze eerste versie had de vorm van een ei, er moest dus nog aardig wat gebeuren voordat de kroket zijn traditionele uiterlijk had zoals wij die vandaag de dag kennen.


Het eerste Nederlandse recept stamt uit 1830. In de 19e eeuw werd vlees tot een gepaneerde kroket verwerkt om het voedsel op deze manier langer te kunnen bewaren. Het was in die tijd bovendien een luxe gerecht. Pas na de tweede wereldoorlog gingen we dit gerecht als een echte snack bezien.


Tegenwoordig is de kroket één van de meest bekende frituursnacks van ons land. Of je hem nu uit de muur trekt en uit het vuistje eet of dat je een broodje kroket met een portie friet besteld, deze krokante snack blijft onder veel Nederlanders favoriet. Maar hoe wordt zo een kroket nu eigenlijk gemaakt? Welk proces moet deze doorlopen om aan zijn unieke smaak en uiterlijk te komen? Laten we eens gaan kijken.

Hoe wordt een kroket gemaakt?

Alhoewel er ontzettend veel verschillende soorten kroketten bestaan, kennen wij in Nederland voornamelijk de vleeskroket. Vooral de rundvlees- en kalfskroket zijn in ons land zeer populair. Maar hoe wordt zo een kroket nu eigenlijk gemaakt?

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ragout. Deze kan worden gemaakt met diverse kruiden, meel, bouillon en vlees naar keuze. Wanneer de ragout goed op smaak is kan het echte werk beginnen.
Van de ragout worden balletjes gedraaid die vervolgens gepaneerd worden. Als tweede stap worden de kroketten voorzien van een laagje eiwit. Je zult je afvragen; waarom is dit nodig? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Nadat het laagje eiwit is aangebracht, wordt de kroket nogmaals door de paneermeel gehaald. Om ervoor te zorgen dat deze tweede laag paneermeel goed blijft plakken, hebben de kroketten dus een eiwit badje nodig.

Waarschijnlijk ben jij bekend met de traditionele vleeskroketten, maar wist je dat er ook hele andere soorten verkrijgbaar zijn. Kroketten waar je waarschijnlijk niet zo één twee drie aan zou denken. Wij vertellen je graag meer over deze unieke en luxe varianten.

De luxe kroketten van Olivijn

Als dé traiteur van Haarlem kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. In 2021 besloten wij van Olivijn dan ook om kroketten te gaan maken. Het bleek al snel een ongekend groot succes te zijn. Mensen uit het hele land komen speciaal naar Olivijn om onze unieke kroketten te proeven.

Dat zijn dus niet zomaar kroketten, het zijn ongekend luxe variaties. Een kroket waar je u tegen zegt! In onze winkel in Haarlem vind je namelijk kroketten die zijn gevuld met kreeft en rijke truffel. Geeft toe, dat klinkt erg verleidelijk toch?

Kreeft kroket

Een kroket met een vulling van kreeft, je zou er zelf waarschijnlijk niet opgekomen zijn. De professionals van Olivijn gelukkig wel. Een compleet nieuwe manier om kreeft te eten en bovendien een volledig nieuwe kroket beleving. De populariteit onder onze klanten liegt er niet om, deze kreeft kroket moet je simpelweg een keer geprobeerd hebben.

Haal jij deze luxe kroket op een broodje of eet je hem liever zo uit het vuistje? Het kan allemaal. Ben je niet zo een vis liefhebber, maar wil je die kroketten van Olivijn toch eens proberen? Dan is er goed nieuws. Wij hebben namelijk ook een truffel kroket voor jou in de aanbieding.

Truffel kroket

We hebben prachtige truffels gewekt voor onze unieke truffel kroket. 100% vegetarisch. Een interessante smaak waar je je wellicht nog geen voorstelling van kunt maken. Wij spreken echter uit ervaring wanneer we zeggen dat de truffel kroket niet alleen iets nieuws is, maar ook iets grandioos lekkers. De smaak is bijna enigszins mysterieus te noemen. Dat wil jij toch ook proeven?

Mosterd? Nee, daar heeft traiteur Olivijn iets anders op bedacht. Een heerlijke mayonaise met Parmezaanse kaas complimenteert deze kroket namelijk op en top. Kom jij deze unieke combinatie ook bij ons proeven?
Wil je meer weten over de beroemde kroketten van traiteur Olivijn in Haarlem? Je leest het hier.

Proef de meesterlijke kroketten van Olivijn

Of je nu nieuwsgierig bent geworden naar de unieke smaak van onze kroketten kreeft of dat je voorkeur toch uitgaat naar de truffel kroket, wij nodigen je van harte uit bij traiteur Olivijn te Haarlem. Onze kroketten klinken natuurlijk heerlijk, maar zijn ze dat ook? Daar mag jij een oordeel over vellen. In onze winkel kun je deze unieke varianten namelijk zelf proeven!


Bij Olivijn in Haarlem kun je bovendien alles vinden voor een unieke borrelplank bij jou thuis. Wij voorzien je graag van een passend advies op het gebied van diverse lekkernijen, specerijen en ongekend veel smaakmakers. Voor iedere fijnproever hebben wij de meest geschikte producten in huis. Zien we jou binnenkort?