Winkel is gesloten sinds 1 januari 2024
Azijn – Een Unieke Smaakmaker in de Keuken

Stefanie - 07 / Jul / 2022

Azijn – Een Unieke Smaakmaker in de Keuken

Ben jij benieuwd waar je azijn in de keuken zoal voor kunt gebruiken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel bespreken we wat azijn precies is en hoe het wordt gemaakt. We voorzien jou daarnaast van 7 culinaire toepassingen met azijn. Dat wil jij absoluut niet missen!

Azijn – Een Unieke Smaakmaker in de Keuken

 

We hebben het allemaal wel in ons keukenkastje staan; Azijn. Vaak gebruiken we dit product tijdens het koken. Het is immers een zeer veelzijdig product waar je alle kanten mee op kunt. Er zijn dan ook diverse soorten azijn verkrijgbaar. Maar wat is azijn nu eigenlijk precies en hoe wordt het gemaakt?

Azijn is een vloeistof met een zure smaak die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen of te conserveren. De vloeistof ontstaat technisch gezien door de vergisting van alcohol. Azijn is verkrijgbaar in ontelbaar veel soorten. Er is dus voor ieders smaak een passende variant te vinden.

Ben jij benieuwd waar je azijn in de keuken zoal voor kunt gebruiken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel bespreken we wat azijn precies is en hoe het wordt gemaakt. We voorzien jou daarnaast van 7 culinaire toepassingen met azijn. Dat wil jij absoluut niet missen!

 

Wat is azijn?

 

Azijn is een zurig middeltje dat ontstaat door vergisting. Tijdens dit proces wordt alcohol door bacteriën omgezet in azijn. Het is in principe dus een levensmiddel dat vanwege een natuurlijk proces tot stand is gekomen. 

In pure vorm is azijn doorgaans veel te zuur voor gebruik in de keuken. Daarom wordt puur azijn aangelengd met water, suiker of sap. Dit neutraliseert de zure smaak tot op zeker hoogte. Het zorgt voor een milder product dat wél goed gebruikt kan worden tijdens het koken.

Op deze manier komen er bovendien diverse soorten azijn tot stand. Al deze verschillende soorten kunnen uitermate goed gebruikt worden als smaakmaker in diverse gerechten. Traiteur Olivijn heeft voor ieders smaak een passende azijn in huis. Later in dit artikel duiken we iets dieper in op de unieke varianten die je kunt vinden bij onze traiteur in Haarlem.

 

Hoe wordt azijn gemaakt?

 

We hebben reeds gelezen dat azijn tot stand komt vanwege een fermentatieproces. Alcohol wordt gemaakt door sap dat gaat gisten. Wanneer hier vervolgens zuurstof en bepaalde bacteriën bijkomen, zal het alcohol transformeren naar azijn. Dit proces kan in zijn natuurlijke vorm redelijk lang duren. Enkele maanden of zelfs een jaar is een gemiddelde duur van zo een proces. 

Echter zijn er ook snellere manieren om azijn te produceren. De grote vraag van de consument moet immers ook tegemoet worden gekomen. Bij deze snellere methoden worden bepaalde groepen bacteriën gebruikt om grotere hoeveelheden vergist sap sneller te laten omzetten in azijn.

 

7 culinaire toepassingen met azijn

 

Azijn is een basis ingrediënt in diverse gerechten. Het kan bovendien voor verschillende doeleinde worden gebruikt. Azijn heeft veel mogelijke culinaire toepassingen. We kunnen zonder twijfel zeggen dat het een ontzettend veelzijdig en duurzaam product is. Maar wat zijn enkele van deze culinaire toepassingen? Onderstaand bekijken we 7 toepassingen die jij kunt overwegen. 

 

1. Groente bewaren
 

We hebben tijdens het koken allemaal wel eens restjes van onze groente over. Doodzonde om weg te gooien als je het ons vraagt. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt volledig duurzaam omgaan met groente die je over hebt. Door deze groente in een pot te stoppen met daarbij een mengsel van azijn en water, kun je deze tot wel enkele weken bewaren. Zorg dat je het mengsel van azijn en water wel eerst kookt voor gebruik. Je kunt aan het mengsel ook nog extra smaakmakers toevoegen zoals ui of knoflook. 

 

2. Puur toevoegen aan jouw salade
 

Wist jij dat je azijn in zijn pure vorm prima kan toevoegen aan een salade die je hebt gemaakt? Het zorgt voor een frissere smaak van het gerecht. Gebruik je één van onze unieke azijnen met extra smaakcomponent? Dan wordt het helemaal smullen geblazen wanneer je jouw salade de finishing touchgeeft met dit hoogwaardige product. 

 

3. Fantastische basis voor dressings
 

Azijn is een populaire basis voor het maken van verschillende dressings. De zurige smaak is fantastisch voor het neutraliseren van sausjes. De overige, doorgaans vette ingrediënten, worden gebalanceerd door het gebruik van azijn. Verschillende smaakvolle azijnen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan iedere dressing. Dit moet je absoluut een keer geprobeerd hebben om het effect zelf te ervaren. 

 

4. Vlees marineren
 

In de marinade voor jouw stukje vlees kun je ook prima gebruikmaken van azijn. Het brengt in deze toepassing namelijk diverse voordelen met zich mee. Om te beginnen brengt azijn het vlees beter op smaak dan menig andere smaakmaker die wordt verwerkt in marinades. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het vlees malser wordt. Het is dus niet alleen een erg lekkere, maar ook zeer nuttige toepassing.

 

5. Verschillende drankjes met azijn
 

Veel gezonde natuurlijke drankjes maken gebruik van azijn. In deze drankjes wordt azijn vaak gecombineerd met bijvoorbeeld suiker of honing. Het is niet zo gek dat azijn wordt gebruikt in dergelijke drankjes. Azijn kan immers diverse gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld allergieën bestrijden en heeft het een zuiverende werking. 

Je kan ook cocktails meer diepte geven. En wat dacht je van een klein scheutje Passievrucht azijn in je cava of champagne? 

 

6. Azijn in combinatie met vis
 

In veel visgerechten wordt gebruik gemaakt van azijn. Dit is niet voor niets, het is namelijk een interessante combinatie. Een combinatie die menig visliefhebber zeker kan waarderen. Waarom wordt azijn zo vaak gebruikt bij de bereiding van visgerechten? De zurige smaak is simpelweg een fantastische tegenhanger van de unieke smaak die vis van nature met zich meebrengt. Daarnaast zorgt het voor een optimale balans in de doorgaans vette visgerechten.

 

7. Bakken in azijn
 

Naast het toevoegen van azijn in dressings, marinades of drankjes, kun je het product ook simpelweg gebruiken om in te bakken. Heb jij er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om je wok groente te bakken in een heerlijke balsamicoazijn, om slechts een voorbeeld te noemen? Het feit dat je in azijn zelfs je favoriete groenten kunt bakken, geeft nogmaals aan hoe veelzijdig dit product is. Absoluut onmisbaar in iedere keuken.

 

De diverse soorten azijn in onze traiteur Olivijn

 

Bij traiteur Olivijn te Haarlem zijn de lekkerste soorten azijn verkrijgbaar. Onze unieke azijnen zitten in grote glazen kelken. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom moedigen wij al onze klanten aan om hun eigen flesje mee te nemen. Hierin tappen wij vervolgens de azijn naar keuze. Op deze manier dragen we samen ons steentje bij aan het verduurzamen van onze samenleving.

Heb jij zin om binnenkort ook lekker culinair bezig te zijn in de keuken? Dan raden wij je zeker aan om één van onze unieke azijnen uit te proberen. Welke keuze heb je dan zoal? De onderstaande varianten bevinden zich in ons assortiment.

-Champagne

-Mango

-Passievrucht

-Balsamico dadel vijgen

-Tomaten 

-Vlierbessen gember

Iedere soort azijn heeft uiteraard zijn eigen culinaire doeleinde. Wij informeren je hier graag over. Zien we jou binnenkort bij traiteur Olivijn om jouw eigen flesje azijn te tappen?